Zapalenia – co o nich wiemy?
Stan zapalny to reakcja Twojego organizmu, kiedy dzieje się w nim coś niedobrego. Kiedy pojawia się stan zapalny, naczynia krwionośne rozszerzają się, co powoduje większe ukrwienie uszkodzonych tkanek. Pokazuje się wtedy także bolesny obrzęk i zaczerwienienie.
W normalnych warunkach stan zapalny mija samoistnie. Kiedy jednak jest on przewlekły, wpływa niekorzystnie na stan Twojego zdrowia. Może być przyczyną wielu chorób takich jak miażdżyca, nowotwór czy zapalenie stawów. Dlatego też interwencja lekarza oraz dobór odpowiednich leków jest kluczowy.
Właściwości przeciwzapalne ziół
Stan zapalny to reakcja układu odpornościowego człowieka na kontakt z wirusami, bakteriami czy innymi zagrażającymi mu bodźcami. Objawy stanów zapalnych są bardzo zróżnicowane – od gorączki, przez bóle mięśni po ogólne uczucie zmęczenia.
Zioła przeciwzapalne pomagają eliminować niechciane czynniki chorobotwórcze, jednocześnie łagodząc przebieg i rozwój stanów zapalnych w organizmie. Dzięki swoim właściwościom działają skutecznie, a jednocześnie delikatnie i nie powodują skutków ubocznych. To bardzo ważne, szczególnie jeśli w tym samym czasie przyjmuje się leki na inne schorzenia lub ma inne problemy zdrowotne.
Liczne badania wykazały, że zioła posiadają one silne właściwości przeciwzapalne:
- pomagają w zmniejszaniu stanu zapalnego,
- łagodzą dolegliwości związane z bólem (ból brzucha, ból głowy, bóle mięśniowe),
- łagodzą nudności,
- wspomagają układ odpornościowy,
a do tego są łatwo dostępne i bezpieczne w stosowaniu, dzięki czemu zioła określa się jako naturalne środki przeciwzapalne. Co ważne – zioła przeciwzapalne kupić można bez recepty.
W przypadku silnych stanów zapalnych zaleca się uprzednią wizytę u lekarza w celu oceny, czy zioła przeciwzapalne wystarczą, by skutecznie poradzić sobie z chorobą, czy też konieczne będzie wprowadzenie leczenia farmaceutycznego, jedynie wspomaganego ziołami.
Najbardziej znane zioła przeciwzapalne
Na stany zapalne organizmu pomogą:
- Prawoślaz lekarski – wpływa łagodząco na wszelkie dolegliwości z błoną śluzową, ma działanie przeciwzapalne, pomaga na suchy kaszel
- Ważną rolę spełnia lawenda lekarska – pomocna jest przy leczeniu astmy. Jej olejek lotny znakomicie sprawdza się przy pierwszej pomocy. Jego właściwości antyseptyczne przyczyniają się do leczenia oparzeń, owrzodzeń oraz wszelkiego rodzaju ran. Często używany do smarowania ran po ukąszeniach owadów, koi ból. Przynosi ulgę w kuracji świerzbu i wszy głowowej. Kiedy wmasujemy olejek lawendowy w skronie pomoże on w leczeniu bólu głowy, zaś dodany do kąpieli w postaci kilku kropli potrafi ukoić nerwy, wspomóc przy nocnym zasypianiu i zredukować napięcie w mięśniach.
- Kora dębu – jej właściwości lecznicze: wywar z kory dębu zaleca przy zapaleniu stawów a także w stanach zapalnych gardła (stosowany w formie płukanki). Szybko łagodzi silny ból gardła a także stany zapalne jamy ustnej. Ponadto kora dębu pomaga również osobom borykającym się z problemami skórnymi – nie tylko w przypadku stanów zapalnych, ale również łagodząc stan skóry po odmrożeniach czy niewielkich oparzeniach.
- Mięta pieprzowa – garbniki znajdujące się w mięcie bronią wyściółkę jelit przed infekcjami, a ponadto łagodzą bóle kurczowe w trakcie rozwolnienia, wspomagają leczenie spastycznych zatwardzeń.
- Łopian większy – Od dawna stanowi popularne lekarstwo na gorączkę, kamienie nerkowe czy podagrę. Chińska medycyna uważa je za naturalne zioło odtruwające. Wspomaga pozbywanie się toksyn podczas wysokiej temperatury oraz infekcji typu: świnka czy odra. Wyzbywa się szkodliwych produktów przemiany materii w chorobach skóry i zapaleniu stawów. Właściwości antybiotyczne łopianu wykorzystywane są w leczeniu chorób skórnych, a przede wszystkim trądziku, ropieni, wrzodów, a także miejscowej łuszczycy czy egzemy.
- Kluczową rolę spełnia też szałwia lekarska – jest o działaniu przeciwzapalnym, odpowiedni na stany zapalne jamy ustnej oraz leczeniu anginy, stanach zapalnych jamy ustnej, zapalenia gardła, łagodzeniu bólu zębów, a także profilaktycznie i zapobiegawczo podczas nawracających stanów zapalnych narządów płciowych. Szałwię można stosować miejscowo lub np. w formie płukanek, pędzlowań czy inhalacji. Co ciekawe, szałwia lekarska wykazuje także inne właściwości lecznicze – bywa stosowana w chorobie Alzheimera, ponieważ skutecznie usprawnia pracę mózgu oraz wspomaga pamięć.
- Rumianek pospolity – olejki lotne rumianku są znakomitym, naturalnym domowym lekarstwem na zapalenie lub wrzody żołądka oraz żylaki na nogach. Odpowiedni na stany zapalne jamy ustnej i błony śluzowe. W przypadku stosowania rumianku pospolitego nie występują żadne skutki uboczne (nawet u niemowląt – o ile zastosuje się odpowiednią ilość naparu).
- Dziurawiec zwyczajny – jeden z ziół przeciwzapalnych, właściwości ziół tych to również pomaga w stanach zapalnych gardła
- Nagietek lekarski – na stany zapalne
- Czystek – wykazuje silne właściwości przeciwzapalne a także działa oczyszczająco i witalizująco. Wspomaga leczenie górnych dróg oddechowych, zapobiega chorobom skórnym, stosowany jako płukanka odświeża oddech i ratuje wybielić zęby. Czystek wykorzystuje się także skutecznie u osób, które mają problemy z poceniem się i nieprzyjemnym zapachem.
- Imbir lekarski – to ceniona przyprawa, ale jednocześnie naturalny lek przeciwbólowy. Surowcem są świeże lub wysuszone kłącza.
- Goździki – goździki także eliminują stany zapalne i wzmacniają organizm, pomagają na stany zapalne przeziębienia, pomagają zwalczać infekcje i działają jak skuteczny lek przeciwbólowy.
- Babka lancetowata – Zazwyczaj stosowana jest podczas nieżytu górnych dróg oddechowych, a znajdujące się w niej substancje czynne wpływają pobudzająco na produkcję wydzieliny w oskrzelach oraz na jej rozrzedzenie, dodatkowo chroni przewód pokarmowy, co jest niezastąpione w jego stanach zapalnych czy wrzodach żołądka bądź dwunastnicy, przy zapaleniu stawów również pomoże
- Krwawnik pospolity – Ma ogromne znaczenie w leczeniu ropieni. Zmniejsza stan zapalny. Jeśli połączymy krwawnik również z innymi ziołami, otrzymamy znakomity specyfik na grypę bądź przeziębienie. To dzięki gorzkiemu charakterowi znacząco wspomaga leczenie kolek czy trawienie. Dodatkowo obniża ciśnienie, wspomaga krążenie, osłabia żylaki, a także jest pomocny podczas wysokiej temperatury ciała.
- Pieprz cayenne – niszczy wolne rodniki. W jego składzie są flawonoidy i kartenoidy, które niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za początki stanów zapalnych i chorób. Flawonoidy pełnią dodatkowo rolę naturalnych insektycydów oraz fungicydów, chroniących przed atakiem ze strony owadów i grzybów. Pieprz cayenne to źródło bezcennej dla zdrowia kapsaicyny, organicznego związku chemicznego, który hamuje działanie neuropeptydu odpowiadającego za wszelkie stany zapalne, co łagodzi również objawy reumatyzmu stawów, bóle głowy oraz ból w przebiegu neuropatii cukrzycowej.
W odpowiednich proporcjach nie wykazało skutków ubocznych. Coraz więcej zachęca się do stosowania ziół w kuchni, do ich uprawy w przydomowym ogródku. Właściwości ziół są bardzo drogocenne. Warto mieć je w żywej „domowej apteczce”.
Zasadniczo najlepiej jest dostarczać przeciwzapalne składniki odżywcze z naszej codziennej diety, m.in. produkty przeciwzapalne: zielona herbata, rośliny strączkowe (oraz ich nasiona), zielone warzywa liściaste, warzywa krzyżowe (kalafior, brokuł), marchew, buraki, cebula, owoce, ciemna czekolada, kasza gryczana lub jęczmienna, ryż dziki lub basmati, ryby.
Podsumowanie
Prawidłowa dieta wspomagana odpowiednio dobranymi ziołami pomaga szybko pozbyć się objawów stanu zapalnego oraz budować odporność organizmu. Dla osób, które nie przepadają za smakiem naturalnych wywarów z ziół, polecamy mieszanki herbat na ich bazie, które zachowują odpowiednie właściwości, działając na nieprzyjemne dolegliwości chorobowe, a jednocześnie pysznie smakują.
Jeśli jednak zmagasz się z przewlekłymi stanami zapalnymi i boisz się na własną rękę leczyć się, skonsultuj się z lekarzem na temat ziół przeciwzapalnych, po jakie możesz sięgnąć.