Świeży ananas – właściwości i skład
O tym, że ananasy są bardzo smaczne, wie chyba każdy – to jedne z najpopularniejszych owoców egzotycznych w naszym kraju.
Jeśli chodzi o wartości odżywcze ananas jest szczególnie bogaty w mangan, miedź, witaminę B6 oraz witaminę C. Z tego punktu widzenia sprzyja gospodarce energetycznej organizmu, syntezie tkanki oraz silnej odporności. Ponadto zawiera mniejsze ilości żelaza, wapnia, fosforu, cynku, choliny, witaminy K oraz innych witamin z grupy B.
Na uwagę zasługuje jednak przede wszystkim bogactwo antyoksydantów (pożywanie przekłada się na zdrowy, młody wygląd oraz dobre samopoczucie) – nie tylko witaminy C, ale także beta-karotenu oraz flawonoidów odpowiedzialnych za ograniczanie stanów zapalnych w organizmie. I podczas, gdy ta właściwość łączy większość soków owocowych, ananas w postaci soku wyróżnia się przede wszystkim zawartością bromelainy – enzymu, który usprawnia proces trawienia, wzmaga organizm w walce z drobnoustrojami, a także aktywnie zwalcza stany zapalne, szczególnie w kontekście chorób zatok przynosowych.
Bromelaina zawiera proteazy i proteinazy, które pomagają rozkładać skonsumowane związki białkowe, ograniczając jednocześnie stany zapalne żołądka i jelit. Badania prowadzone na zwierzętach dowiodły, że bromelaina może wręcz zwalczać bakterie odpowiedzialne za rozwój biegunki.
Co ważne, takie właściwości posiada tylko świeży i dojrzały ananas (niedojrzałe niepotrzebnie zakwaszają nasze ciało). Wśród dwóch ananasów tej samej wielkości lepszy będzie cięższy, ponieważ jest bardziej soczysty.
Ananas w puszce Ananas w puszce to jeden z najczęściej spotykanych w tej formie owoców. Należy pamiętać, ze ananasy z puszki, skąpane są w cukrowej zalewie, są bombą kaloryczną, pozbawioną witamin i składników mineralnych.
Ananas jest jednym z najbardziej ulubionych owoców tropikalnych. Nie bez powodu. Doskonały, charakterystyczny słodki smak sprawia, że z przyjemnością sięga po niego mnóstwo ludzi.
Czy sok z ananasa jest zdrowy?
O tym, że owoce są źródłem zdrowia i witamin, wiemy od lat. Ich obecność w diecie ma nieoceniony wpływ na nasze samopoczucie, wygląd i stan psychofizyczny.
Spożywanie soków w ich naturalnej formie można wzbogacić o wprowadzenie do diety, które będą wpływać na nasze ciało równie dobroczynnie.
Sok z ananasa od stuleci wykorzystywany był w celach zdrowotnych m.in. do redukcji wysokiej temperatury ciała, wzmożenia perspiracji, likwidowania brodawek czy ograniczania kaszlu.
Poza tym każde napoje domowej roboty są o wiele lepsze – nie zawierają przede wszystkim konserwantów.
Sok z ananasa pomaga przy:
- zwalczaniu skutków kontuzji oraz bólów związanych z osteoartretyzmem oraz reumatoidalnym zapaleniem stawów,
- wspomaga walkę z infekcjami dróg oddechowych,
- redukować ryzyko rozwoju chorób serca oraz zakrzepicy żył, a także minimalizować objawy dusznicy bolesnej i przejściowych ataków niedokrwiennych,
- potencjalnie przeciwdziałać określonym typom nowotworów.
Przeciwwskazania do picia soku z ananasa
Ze względu na obecność bromelainy, ananas może być dla niektórych alergizujący. W wypadku kobiet w ciąży, jego nadmierne spożycie może wpłynąć na nasilenie się krwawień. Wiadomo też, że owoc zawiera pewne ilości związków antyodżywczych (szczawianów, puryn, pestycydów), dlatego zaleca się spożywać go z umiarem.
Pomysły na pyszne soki z wyciskarki
Nic nie pobije domowego napoju, pełnego we wszystko co najlepsze w tym owocu, który wycisnęliśmy przed momentem.
Przepis: Sok z pomarańczy, marchwi i ananasem
Połączenia marchwi, pomarańczy i ananasa to moc witamin i świeży smak, poprawią również Twoje samopoczucie i wprawią Cię w doskonały nastrój na resztę dnia.
Przygotuj składniki:
- 2 średniej wielkości pomarańcze
- 3 średniej wielkości marchewki
- połowa obranego, niewielkiego ananasa
Wszystkie produkty kroimy na mniejsze kawałki. Uruchom urządzenie i wyciskamy sok. Twój energetyczny napój będzie gotowy w kilka chwil! Czas przygotowania 20 minut.
Przepis: Sok z owoców tropikalnych
Ten słodki, pełen witamin sok nie tylko poprawia samopoczucie, ale też dobroczynnie wpływa na procesy trawienne. Zmniejsza ponadto uczucie głodu.
Przygotuj składniki:
- kilka listków świeżej mięty
- 1 średniej wielkości pomarańcza
- połowa obranego, niewielkiego ananasa
- 1 obrana papaja (jak nie ma to może być brzoskwinia)
- 1 obrana limonka
- 2 obrane mango
Owoce obieramy ze skórek i kroimy na cząstki. Tak przygotowane owoce przepuszczamy przez wyciskarkę, a do gotowego soku dodaj świeżą miętę oraz kostki lodu.
Przepis: Sok witalność jabłko z ananasem
Sok pełen słońca, dostarczający energii na cały dzień z dodatkiem imbiru.
Przygotuj składniki:
- 1 świeży ananas
- 4 jabłka (może być też pół na pół jabłko i gruszka)
- ½ litra świeżo wyciśniętego nektaru z pomarańczy
- 1 banan
- kawałek świeżego imbiru
- świeża melisa do dekoracji
Ananasa obieramy ze skóry, koniecznie kroimy na małe kawałki, jabłka i świeży imbirem i wrzucamy do wyciskarki lub sokowirówki, mieszamy z pomarańczowym sokiem i dodajemy pokrojonego na kawałki banana i miksujemy blenderem. Rozlewamy do szklanek i dekorujemy melisą mieszamy i pijemy pyszny sok. Samo zdrowie!
Inne napoje z sokiem z ananasa
Na bazie soku z ananasa da się przyrządzać również inne napoje, zwłaszcza popularne w ostatnich czasach smoothie.
Z mrożonymi owocami, warzywami, twarogiem, jogurtem, a także zdrowymi nasionami tworzy pożywne, pełne błonnika koktajle o przyjemnym, lekko egzotycznym posmak.
Na letnie upały niezastąpiony jest natomiast sok ananasowy z wodą gazowaną, lodem i miętą – taka domowa lemoniada to zdrowszy i ciekawszy w smaku zamiennik dla słodzonych napojów.
Wybrać wyciskarkę czy sokowirówkę?
Sokowirówki mogą przerabiać duże ilości owoców i warzyw bardzo szybko, podczas gdy wyciskarki do soku pracują wolniej i potrzebują na to zadanie więcej czasu.
Z kolei im wolniej przebiega proces wyciskania soku w wyciskarce, tym otrzymany sok jest lepszy i zdrowszy i przepyszny (zawiera więcej składników odżywczych i dłużej zachowuje świeżość).
Dlaczego warto pić świeżo wyciśnięte soki?
Świeżo wyciskane soki są świetne w celu oczyszczenia organizmu oraz niewiarygodnie wzmacniają nasz system immunologiczny.
Są nie tylko smaczne, ale i bogate w wiele cennych witamin i minerałów. Bardzo szybko wchłaniają się do krwiobiegu, wystarczy im około 15 minut! Zatem są pewno rodzaju zastrzykiem zdrowia dla organizmu, który wykorzystuje zawarte w nich substancje do tworzenia nowych komórek.