Domowa uprawa pietruszki, bazylii, majeranku, mięty i wielu innych ziół stała się nieodłączną częścią aktywności entuzjastów zdrowej i smacznej kuchni. Jakie zioła można z powodzeniem hodować na kuchennym parapecie? Czy wybór doniczki jest istotny? Odpowiedzi zostaną udzielone w tym artykule.
Uprawa ziół indoor jest podejmowana przez growerów z kilku powodów. Po pierwsze, jakość produktów dostępnych w większości sklepów nie jest zadowalająca. Po drugie, ceny wielu popularnych i smacznych ziół sprawiają, że nie każdy może pozwolić sobie na ich codzienne używanie.
Po trzecie, hodowanie ziół we własnej kuchni jest bardzo satysfakcjonującym zajęciem dla tych miłośników ogrodnictwa, którzy chcą być aktywni również w okresie jesienno-zimowym i posiadać bezpośredni dostęp do świeżych plonów. Jakie zioła są uprawiane w takich warunkach? Jaka doniczka będzie stanowiła optymalny wybór?
Uprawa ziół indoor
W zasadzie prawie wszystkie zioła nadają się do uprawy w warunkach domowych. Warto wiedzieć, że różne rośliny będą odznaczały się różnymi wymaganiami. Niektóre będą mniej problematyczne w uprawie, inne bardziej.
Jedną z najmniej problemowych roślin doniczkowych jest pietruszka, co z uwagi na jej popularność w świecie kulinariów powinno ucieszyć entuzjastów dobrej kuchni. Jak wiadomo, pietruszka jest też znakomitym źródłem witaminy C, której organizm potrzebuje, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Wiele osób podejmuje się również uprawy bazylii, która podkreśla smak popularnych potraw, nie tylko tych należących do kuchni włoskiej. Pielęgnacja bazylii także przebiega bez większych problemów.
Na kuchennym parapecie powinny zagościć również melisa i mięta. Ta pierwsza znana jest przede wszystkim ze swoich uspokajających właściwości, ale można ją wykorzystać także jako dopełnienie wielu różnych dań – dzięki temu, że posiada niezwykłe walory zapachowe. O mięcie z kolei wiadomo, że potrafi złagodzić problemy żołądkowe, co czyni ją bardzo cenną rośliną.
Pojawia się pytanie – na co należy zwrócić uwagę przy uprawie ziół indoor?
Jaka doniczka?
Wybór doniczki obecnie nie jest wcale taki prosty, jak mogłoby się wydawać. Wielość tworzyw, z których powstają doniczki, oraz rozmaitość kształtów sprawia, że coraz trudniej się w tym wszystkim zorientować.
Miłośnicy domowych upraw często wybierają doniczki wykonane z plastiku. Powodem jest przede wszystkim niska cena i bezproblemowy dostęp do produktu. Takie doniczki są niestety dosyć wadliwe.
Po pierwsze, plastik mocno pochłania promienie słoneczne, a to może w znacznym stopniu uszkodzić roślinę. Po drugie, korzenie znajdujące się w plastikowej doniczce osadzają się na jej ścianach – reszta dostępnego miejsca pozostaje praktycznie pusta. Z kolei doniczki ceramiczne mają zdecydowanie więcej walorów estetycznych niż doniczki plastikowe. Są solidne, ale też dosyć ciężkie, co może stanowić problem.
Nie sposób w wyczerpujący sposób przedstawić wszystkich rodzajów doniczek. Można jednak wskazać kryteria istotne z punktu widzenia prawidłowego wzrostu roślin.
Warto jest wybrać taką doniczkę, która umożliwi korzeniom bezproblemowy rozwój – w warunkach wolnych od nadmiernego promieniowania słonecznego i z dostępem do odpowiedniej ilości powietrza. Na szczęście na rynku nie brakuje tego typu produktów.
Podsumowując, uprawa ziół indoor obejmuje niemalże wszystkie rośliny, które różnią się między sobą stopniem trudności w podejmowanych procesach pielęgnacyjnych. Popularne zioła uprawiane w warunkach domowych to przede wszystkim pietruszka, bazylia, melisa i mięta.
Od tego jaka doniczka zostanie wybrana zależy zdrowy rozwój korzeni, który jest istotny z punktu widzenia uzyskania oczekiwanych plonów. Dlatego ważne jest to, aby zwrócić uwagę na tworzywo, z którego powstał dany produkt oraz na kształt doniczki. Przy przemyślanej uprawie efekty mogą być naprawdę zadowalające. Życzę powodzenia!