Pierzga a rak

Co to jest pierzga pszczela?

Pierzga to pyłek kwiatowy zebrany przez pszczołę, wymieszany z produktami pochodzenia pszczelego. Pyłek jest podstawowym pokarmem pszczół. Zbierają go z kwiatów, łączą z miodem, nektarem lub śliną i w postaci uformowanej, przenoszą do ula.

Aby przynieść do ula 15 mg pyłku, pszczoła musi odwiedzić 80 kwiatów. Pyłek przechowywany jest w komórkach plastra. Zostaje zalany miodem i zasklepiony woskiem – ta postać zakonserwowanego pyłku nosi nazwę pierzgi.

Pyłek kwiatowy (odżywcza substancja, zwana pierzgą) jest uważana za wysoko odżywczy pokarm. Właściwości lecznicze pyłków są zależne od różnych czynników, takich jak gatunek rośliny, z której został zebrany, okresu zbioru, urodzaju gleby i jej wilgotności oraz warunków atmosferycznych.

Tak naprawdę pierzga jest jednym z najbardziej wartościowych produktów naturalnych i jest w pełni bezpieczny. Badania laboratoryjne potwierdzają jego silne właściwości odżywcze, antybakteryjne i odtruwające. Przyspiesza regenerację, dlatego warto stosować ją w okresie rekonwalescencji po operacjach czy ciężkich chorobach.

Co wpływa na obniżenie odporności organizmu?

Brak aktywności fizycznej, słabo zbilansowana dieta i idące za tym niedobory witamin i składników mineralnych wpływają na obniżenie odporności naszego organizmu. Obecnie nie mamy czasu chorować i oczekujemy błyskawicznych efektów, więc często już przy pierwszych objawach choroby prosimy lekarza o przepisanie antybiotyku.

Stosowanie silnych środków farmakologicznych sprawia, że szybko widzimy efekty krótkotrwałej terapii, ale nie zauważamy jej niszczącego wpływu na naszą odporność. W efekcie choroby wracają, a my jesteśmy wobec nich bezsilni.

Jak budować odporność?

Chcąc wzmocnić odporność, powinniśmy zadbać o prawidłową dietę, bogatą w składniki odżywcze i regularnie spożywać posiłki.

Niestety mało kto może pozwolić sobie na dostosowanie trybu życia do diety. Warto więc sięgać po naturalne suplementy, które uzupełnią niedobory. Warto zwrócić uwagę, że budowanie odporności to proces, którego nie da się przeprowadzić z dnia na dzień. Ważna jest systematyczność, tak aby nasz organizm miał czas na zregenerowanie sił i podjęcie pracy z nową jakością. Szczególne znaczenie ma tu przyswajalność zażywanych suplementów.

Nie każdy zdaje sobie sprawę z faktu, iż często przyswajalność sztucznie wyprodukowanych farmaceutyków jest bardzo niska, więc ich pozytywne działanie na nasz organizm jest bardzo ograniczone.

Przyswajalność suplementów pochodzenia naturalnego, bez szkodliwych dodatków i zanieczyszczeń, jest zdecydowanie wyższa niż sztucznych farmaceutyków.

Pierzga – działania lecznicze i temat właściwości pierzgi

Pierzga czyli pyłek pszczeli jest uznany za jeden z najdoskonalszych produktów, ponieważ posiada unikalny i bogaty skład i jest bardzo dobrze przyswajalna przez organizm ludzki.

Przyjmowanie pierzgi to idealny sposób na wzmocnienie odporności zarówno u dzieci i dorosłych. Pierzga to substancja w 100% naturalna, o niezwykle bogatym składzie, wytwarzana przez pszczoły m.in. z pyłku kwiatowego i miodu.

Pierzga pszczela  jest źródłem:

  • białka – zawiera ponad 20%,
  • węglowodanów – od 25 do 35%
  • aminokwasów egzogennych ( ich ludzki organizm nie umie wytworzyć),
  • tłuszczy nasyconych i nienasyconych,
  • składników mineralnych takich jak: cynk, selen, fosfor, żelazo, krzem, mangan, sód, miedź i potas,
  • witamin: A, B1,B2, B3, B6, B12, C, D, E, K, P, PP,
  • a także kwasy omega- 3 i omega-6, kwas mlekowy, mikro- i makroelementy oraz szereg innych, nie mniej dobroczynnych, istotnych dla organizmu składników;

Pierzga, jako substancja naturalna cechuje się bardzo wysoką – 80% przyswajalnością, co zostało potwierdzone przez badania laboratoryjne. Pierzga pszczela występuje na rynku w różnych postaciach – w formie suszonej, mokrej w miodzie, lub w postaci suplementów.

Dla zmaksymalizowania efektu i skuteczności działania profesor z Łotewskiego Instytutu Syntezy Organicznej, opracował metodę otrzymywania liofilizowanego koncentratu pierzgi pszczelej. Ten właśnie koncentrat o nazwie Bee Pearl jest najsilniejszą bo 20 krotną formą pierzgi. Oznacza to, że z 20kg pierzgi powstaje 1 kilogram koncentratu Bee Pearl, co czyni go doskonałym środkiem do uzupełniania niedoborów witamin i substancji odżywczych.

Jest on doskonałym narzędziem pozwalającym na regenerację i odtrucie organizmu. Ma także działanie pozwalające na odbudowanie prawidłowej mikroflory jelitowej po antybiotykoterapii czy innych lekach, a dodatkowo chroni błonę śluzową w całym przewodzie pokarmowym. Jak wiadomo, stan mikroflory jelitowej ma ogromny wpływ, na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu, w tym szczególnie na odporność.

Warto tu zwrócić uwagę na miejsce pochodzenia pierzgi. Najlepsze z nieskażonych przemysłem terenów Łotwy, dzięki czemu jest on bogaty w pyłki korzystne w profilaktyce przeciwnowotworowej. Są to pyłki brzozy i topoli, a w składzie suplementu nie znajdziemy szkodliwych  metali ciężkich, co zostało poparte badaniami.

Pierzga pszczela znajduje również zastosowanie w profilaktyce chorób cywilizacyjnych takich jak nadciśnienie i cukrzyca. Pierzga przyjmowana w odpowiednich dawkach zwiększa wydzielanie insuliny, a więc wspomaga obniżanie poziomu cukru we krwi. Badania wykazały też, że u osób z nadciśnieniem zażywających pierzgę pszczelą dochodziło do obniżenia ciśnienia krwi nawet o 10%.

Nie bez znaczenia jest też niezwykle korzystny wpływ pierzgi na naszą witalność, lepszy wygląd skóry, włosów i paznokci, poprawę wzroku i morfologii oraz  łagodzenie objawów alergii, zwłaszcza pyłkowicy.

Profilaktyka antynowotworowa

Badania laboratoryjne potwierdzają, że ekstrakt pierzgi (przeprowadzone przy Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku) wykazały pozytywne działanie wspomagające w profilaktyce oraz leczeniu nowotworów, a w szczególności glejaka. Zaobserwowano pobudzanie apoptozy komórek raka przez ekstrakt z pyłku kwiatowego.

Zauważono również, że stosowanie pierzgi zmniejsza nasilenie niektórych działań niepożądanych wywoływanych przez leczenie przeciwnowotworowe.

W trakcie testów stwierdzono, że stosowanie pierzgi pod postacią ekstraktu odgrywa znaczącą rolę w ogólnej profilaktyce antynowotworowej! Podczas badań wyodrębniono jej składniki działające przeciwrakowo, nazywane ogólnie polifenolami. Aby pierzga była skuteczna w profilaktyce antynowotworowej, muszą zostać spełnione dwa warunki: nie może zawierać metali ciężkich i musi pochodzić z konkretnych drzew: brzozy i topoli. Dla przykładu suplement Bee Pearl pochodzi z wyjątkowo czystych, nieskażonych przemysłem miejsc Łotwy, dzięki czemu jest on bogaty w pyłki korzystne w profilaktyce leczenia raka.

4 produkty pszczele pomocne podczas leczenia raka

Produkty pochodzenia pszczelego:

  1.  Miód – ogólnie uznany za produkt dostarczający zdrowia, w diecie przy złośliwym nowotworze ma również podobny status. Po pierwsze, miód ma oddziaływanie bakteriobójcze, w dodatku silniejsze niż niektóre antybiotyki. Zabija nie tylko bakterie, ale też grzyby. Natomiast w przypadku nowotworów posiada substancje, które mają działanie sensu stricto antyrakowe, a są to np.: estety fenetylowe kwasu kawowego, chryzyna czy tricetyna, której działanie na komórki rakowe jest szczególnie silne. Dowiedziono, że miód ma hamujący wpływ na wzrost komórek rakowych: piersi, płuc, wątroby, włókniakomięsaku, glejaku i białaczce.
  2. Pierzga – powstaje podczas zbierania przez pszczoły pyłku kwiatowego. Dowiedziono, że ma ogólne właściwości zdrowotne. Wzmacnia układ odpornościowy, poprawia pracę jelit, reguluje przemianę materii, jednak to co tutaj istotne to fakt, iż wzmaga również działanie antynowotworowe, gdy zmiesza się ją z propolisem. Aczkolwiek względem badań naukowych, jak dotąd dowiedziono jedynie jej funkcji profilaktycznej w nowotworach.
  3. Mleczko pszczele – bogate źródło składników mineralnych, białek, tłuszczy, witamin i węglowodanów, posiada tym samym właściwości wzmacniające, ale też bakteriostatyczne.
  4. Propolis – bezwzględnie najważniejszy produkt pszczeli, z wielokrotnie dowiedzioną w badaniach naukowych rolą hamującą i niszczącą nowotwory. Potwierdzono, iż zapobiega powstawaniu przerzutów po operacjach onkologicznych oraz wpływa na zanikanie komórek rakowych.

Coraz więcej osób chcących zapobiegać chorobom nowotworowym sięga więc po produkty pszczele w ramach profilaktyki. Warto tu zaznaczyć, że taką opcję powinny rozważyć w szczególności osoby, które mają w najbliższej rodzinie przypadki zachorowań na raka, ponieważ skłonność do zapadania na niektóre rodzaje nowotworów jest dziedziczna.

W jaki sposób stosowana jest pierzga?

Pyłek możemy stosować w postaci tabletek lub kapsułek.

Proponowane dawkowanie pyłku kwiatowego to 40 g dziennie. Dawka może wzrastać stopniowo do 1-2 łyżeczek, raz do trzech razy na dzień.

Scroll to Top