Poprawne odżywianie to jeden z ważniejszych czynników, jeśli chodzi o utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi.
Chociaż istnieje tak wiele odmian orzechów, to nie wszystkie z nich mają korzystny wpływ na nasze ciśnienie.
Poniżej wymienione orzechy mają korzystny wpływ na ciśnienie na podstawie badań naukowych i dodatkowo zawierają wiele korzystnych składników odżywczych:
- orzechy laskowe
- orzechy pekan
- migdały
- orzechy włoskie
- orzechy nerkowca
Orzechy laskowe
Liczne badania wykazały, że spożywanie orzechów laskowych prowadzi do obniżenia poziomu cholesterolu LDL – to tak zwany zły cholesterol.
Wysoki poziom cholesterolu z czasem może prowadzić do zwężenia światła naczynia krwionośnego, co niestety negatywnie wpływa na ciśnienie krwi.
Dodatkowo orzechy laskowe mają wysoką zawartość magnezu i błonnika, które pomagają w unormowaniu ciśnienia krwi.
Orzechy pekan
Orzechy pekan podobnie, jak wspomniane powyżej orzechy laskowe obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie krwi.
Duża ilość magnezu – rozluźnia żyły i tętnice, co prowadzi do spadku ciśnienia krwi.
Magnez wykazuje również właściwości przeciwzapalne, które pomagają zmniejszyć krzepliwość krwi i rozluźniają naczynia krwionośne.
Obok magnezu orzechy pekan zawierają potas, błonnik i korzystne kwasy tłuszczowe.
Migdały
Migdały są związane z utratą wagi, niższym poziomem cholesterolu, zdrowiem serca i obniżeniem ciśnienia krwi.
W badaniu z udziałem 86 zdrowych dorosłych rozkurczowe ciśnienie krwi obniżyło się o 3 mmHg po spożywaniu diety wzbogaconej w migdały przez 12 tygodni.
Inne badanie z udziałem osób otyłych wykazało zmniejszenie skurczowego ciśnienia krwi o 11 mmHg – uczestnicy stosowali dietę niskokaloryczną, która dodatkowo zawierała około 150 g migdałów dziennie.
Migdały podobnie jak wspomniane powyżej orzechy zawierają duże ilości korzystnie działającego na ciśnienie krwi magnezu.
Orzechy włoskie
W jednym badaniu uczestnicy spożywali dietę bogatą w orzechy włoskie i olej lniany – obniżyła rozkurczowe ciśnienie krwi o 3 mmHg.
Ponadto kilka badań wykazało, jak orzechy włoskie pomogły obniżyć zły cholesterol (LDL) i podwyższyć tak zwany dobry cholesterol (HDL).
Orzechy włoskie mają wysoką zawartość magnezu, a także zawierają potas, błonnik i wapń.
Ponadto zawierają ogromną ilość kwasów tłuszczowych omega-3, które są związane z obniżaniem ciśnienia tętniczego.
Orzechy nerkowca
W badaniu, w którym wzięło udział 300 osób z cukrzycą typu 2, jedna grupa uczestników stosowała standardową dietę przeciwcukrzycową, podczas gdy do diety drugiej grupy dodano 30 gramów orzechów nerkowca (dziennie).
Po 12 tygodniach grupa, która nie spożywała orzechów nerkowca, obniżyła ciśnienie skurczowe o 1,7 mmHg.
Dla porównania grupa, która spożywała orzechy nerkowca, obniżyła je o 4,9 mmHg.
Podobnie jak w przypadku opisanych powyżej orzechów orzechy nerkowca są bogate w magnez.
Dodatkowo zawierają dużą ilość potasu.
Potas pomaga rozluźnić naczynia krwionośne, co prowadzi do spadku ciśnienia.
Ale również zmniejsza działanie sodu.
Dlatego często w leczeniu nadciśnienia używa się soli bogatej w potas zamiast standardowej soli, która zawiera głównie dużo sodu.
Podsumowanie
Poniżej dla przypomnienia jeszcze raz 5 najlepszych orzechów do spożywania w profilaktyce nadciśnienia:
- orzechy laskowe
- orzechy pekan
- migdały
- orzechy włoskie
- orzechy nerkowca