W sezonie jesienno-zimowym niezwykle ważne jest wspomaganie swojej odporności na tyle sposobów, na ile jest to możliwe. Najlepiej sięgać po metody naturalne, takie jak spożywanie zdrowych, rozgrzewających warzyw czy owoców. Rośliną, która wykazuje takie działanie, jest między innymi imbir. Sprawdź, czy jest on zdrowy, w jakim celu się go stosuje oraz w jaki sposób go przyjmować.
Imbir – co warto o nim wiedzieć?
Korzeń imbiru został odkryty na terenach wyspy Melanezja, a jego rozpowszechnienie zawdzięcza się jednak mieszkańcom Azji, skąd dotarł do krajów europejskich. Imbir uważany jest za jedną z najstarszych roślin uprawnych. Posiada on bardzo dużo cennych właściwości, a jego zapotrzebowanie stale wzrasta. Imbir doceniany jest przede wszystkim za swoje walory zdrowotne, jednak jest on na tyle dobry w smaku, że służy on również jako smaczny dodatek w kuchni. Korzeń można spożywać zarówno w formie świeżej, sproszkowanej, jak i w tabletkach. Jest to również świetny składnik szotów zdrowotnych lub soków. Zdrowe napoje z dodatkiem imbiru można znaleźć między innymi w sklepie ON Lemon.
Jakie właściwości posiada imbir?
Korzeń imbiru składa się z tzw. gingeroli, które są antyoksydantami. Posiadają one wiele korzystnych właściwości, które pomagają poprawić stan organizmu w przypadku pojawienia się wielu chorób. Ze względu na to imbir w wielu domach służy jako naturalne lekarstwo, pomagając w wielu dolegliwościach. Do najpopularniejszych właściwości imbiru zalicza się:
- działanie przeciwbólowe,
- działanie przeciwwirusowe,
- działanie przeciwbakteryjne.
Korzeń imbiru stosowany jest głównie w sezonie jesienno-zimowym, w którym bardzo często pojawiają się różnego rodzaju przeziębienia. Roślina działa napotnie, dlatego doskonale sprawdza się w przypadku gorączki. Można z niego również przygotować płukankę na bolące gardło lub męczący kaszel. Nie każdy wie, że imbir jest również doskonałym lekarstwem na bóle menstruacyjne. Roślinę tę docenia większość kobiet, która zmaga się z bolesnym miesiączkowaniem. W Azji imbir uznawany jest także za afrodyzjak – działa on bowiem rozgrzewająco, poprawia koncentrację i pobudza.
Spożywanie imbiru – przeciwwskazania
Imbir pomimo wielu korzyści zdrowotnych, w niektórych przypadkach może spowodować więcej szkód niż dobra. Ze względu na to, że jego działanie jest dość silne, nie powinny go spożywać osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego. Z jedzenia dużych ilości tego korzenia muszą również zrezygnować kobiety w ciąży. Może on bowiem podrażniać ich żołądek, działając niekorzystnie na cały organizm. W przypadku mam karmiących piersią, regularne dawkowanie imbiru może pogorszyć smak mleka, dlatego dobrze jest na ten czas zastąpić składnik innymi roślinami.
Imbir w kuchni – jakie ma zastosowanie?
Imbir w trakcie przeziębienia najlepiej jest przyjmować w świeżej formie jako dodatek do herbaty lub naparu. Warto połączyć go ze świeżymi cytrusami oraz łyżką miodu, które również wykazują działanie przeciwwirusowe. Korzeń dobrze jest jednak stosować także ze względu na jego właściwości smakowe. Roślina idealnie podkręca smak kuchni azjatyckiej. Imbir posiada lekko gorzki smak, w którym można delikatnie wyczuć słodycz. Ma on również dość intensywny zapach, który nadaje doskonałego aromatu potrawom. Najczęściej imbir stosuje się jako przyprawa do:
- mięs,
- makaronów,
- owoców morza,
- orientalnych zup.
Korzeń imbiru może być jednak stosowany nie tylko w kuchni słonej, ale i słodkiej. Ze względu na przebijające nuty słodyczy, roślina ta świetnie sprawdza się jako składnik ciast, marmolad czy innych deserów. Zmielony imbir doskonale pasuje również do słodkich napojów takich jak lemoniady czy soki. Ciekawą propozycją jest TO NIC Ginger beer, gdzie korzeń imbiru przyjmuje postać orzeźwiającego toniku. Dzięki temu napój jest zarówno rozgrzewający, jak i doskonale gasi pragnienie.