Najcenniejsze właściwości suszonej żurawiny i jej łatwe wykorzystanie w codziennej kuchni

Wysokiej jakości dodatki do potraw urozmaicają ich smak, a także zapewniają więcej cennych właściwości, które mogą wspierać prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Dlatego dużą popularnością cieszy się suszona żurawina, która świetnie sprawdza się jako zdrowa przekąska i którą wykorzystamy w wielu prostych potrawach przygotowywanych na słono lub słodko. Warto dowiedzieć się, co sprawia, że żurawina uważana jest za zdrowy dodatek do diety i poznać łatwe sposoby na urozmaicenie z jej pomocą domowych posiłków.

Suszona żurawina — jakimi właściwościami się wyróżnia?

Odpowiednio suszona i przechowywana żurawina jest bogata w antyoksydanty (takie jak witamina C), a także w witaminę B, w błonnik oraz w cenne składniki mineralne. Dzięki temu może pomóc w zwalczaniu wolnych rodników, które mają wpływ na starzenie się organizmu, a także wzmocnić nasz układ odpornościowy. Z tego powodu suszona żurawina cieszy się największym zainteresowaniem w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy bardziej narażeni na przeziębienia czy różnego rodzaju wirusy. Co więcej, wyróżnia się ona właściwościami przeciwzapalnymi oraz przeciwbakteryjnymi. To sprawia, że wykorzystuje się ją również jako dodatkowe wsparcie czy leczeniu chorób układu moczowego.

Jak długo można przechowywać suszoną żurawinę?

Aby żurawina suszona na dłużej zachowała swój smak i cenne właściwości, powinniśmy zadbać o jej odpowiednie przechowywanie. Najlepszym wyborem będzie suche, zacienione i chłodne miejsce — dlatego świetnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju spiżarnie, schowki czy nawet kuchenne szafki. Wówczas żurawinę możemy z powodzeniem przechowywać nawet kilka miesięcy. Warto jednak regularnie sprawdzać jej stan i zrezygnować ze spożycia, jeśli zmieni swój wygląd, zapach czy smak.

Oprócz tego na smak, trwałość i właściwości odżywcze żurawiny suszonej duży wpływ ma źródło, z którego pochodzi. Decydując się na jej zakup, warto wybierać sprawdzonych dostawców lub sklepy, które oferują owoce bez sztucznych barwników i konserwantów. W przypadku takich produktów znaczenie ma również sam proces suszenia, od którego w dużej mierze zależy aromat oraz okres przydatności do spożycia. Szeroki wybór wysokiej jakości artykułów spożywczych zapewnia między innymi sklep Delikatesy Zdrowo.

Łatwe przepisy na dania z suszoną żurawiną

Mimo że suszoną żurawinę możemy spożywać jako zwykłą przekąskę bez żadnych innych składników, warto dodać ją do niektórych potraw i sprawdzić, w jak wyjątkowy sposób zmieni się ich smak. Prostym i pysznym przepisem są żurawinowe ciasteczka owsiane, którym dodatek owoców zapewnia słodko-kwaśny aromat. Lekką przekąską będzie również sałatka z grillowanym kurczakiem, szpinakiem (lub rukolą) i suszoną żurawiną. Warto dodać do niej orzechy włoskie i ser feta, a całość skropić sosem przygotowanym z oleju balsamicznego oraz oliwy z oliwek. Taki posiłek świetnie sprawdzi się jako szybki, ale pożywny lunch do pracy lub na uczelnię.

Połączenie suszonej żurawiny i orzechów to także bardzo dobre rozwiązanie w mięsnych daniach oraz sosach. Niesłabnącą popularnością cieszy się żurawinowy chutney, a także różnego rodzaju mięsne rolady i przygotowywane w domu pasztety, które dzięki żurawinie zyskują charakterystyczny, oryginalny smak. Można również dodać ją do serów lub kanapek, aby odmienić nieco aromat spożywanych na co dzień posiłków — szczególnie wtedy, kiedy dodatkowo zapieczemy przygotowywane kanapki i sery, żeby lepiej wydobyć smak wszystkich składników.

Scroll to Top