Jakie właściwości ma miód lipowy i na co może pomóc?

Jakie właściwości ma miód lipowy i na co może pomóc?

Polacy kochają miody, a jednym z bardziej cenionych jest właśnie miód lipowy. Jego charakterystyczny smak, kolor i właściwości znane są Słowianom od wieków. Ty również możesz je docenić i przekonać się o jego jakości.

  1. Jak powstaje miód lipowy?
  2. Kiedy korzystać z miodu lipowego?
  3. Co można zwalczać miodem lipowym?

Warto pamiętać, że miód składa się zwłaszcza z węglowodanów. To jednak nie przeszkadza w tym, by jednocześnie miał wiele cennych właściwości.

Jak powstaje miód lipowy?

Zacznijmy od zadania, które wykonują pszczoły miodne. Na początku zbierają one nektar kwiatów lipy i magazynują go w ulu w woskowych plastrach. Aby miód lipowy powstał, nektar zostaje poddany fermentacji i redukcji wody pod wpływem pszczelej śliny. Zawarte w niej enzymy sprawiają, że z czasem zamiast drobnego i niewielkiego pyłku, na ściankach plastrów woskowych pojawiają się charakterystyczne drobinki miodu lipowego. Oczywiście oprócz naturalnych procesów produkcyjnych realizowanych przez pszczoły miodne, resztę prac wykonuje pszczelarz. Chodzi o zbieranie plastrów, odwirowanie i magazynowanie w słoikach.

Kiedy korzystać z miodu lipowego?

Oprócz świetnego smaku miód lipowy ma też wiele właściwości prozdrowotnych. Do najważniejszych z nich można zaliczyć cechy:

  • przeciwbakteryjne;
  • wykrztuśne;
  • przeciwgorączkowe;
  • napotne;
  • rozluźniające;
  • uspokajające.

Miód lipowy charakteryzuje się możliwością redukowania ciśnienia tętniczego krwi i skutecznie uspokaja w stresujących sytuacjach. Warto z niego korzystać nie tylko w sytuacjach obniżonej odporności czy powstawania infekcji. Spożywanie miodu lipowego zalecane jest także sportowcom i osobom aktywnym, które szukają łatwo przyswajalnych węglowodanów.

Co można zwalczać miodem lipowym?

Regularne spożywanie miodu lipowego w umiarkowanych ilościach sprzyja zachowaniu zdrowia i dobrego samopoczucia. Można go również stosować w wyjątkowych momentach, gdy konieczna jest walka z pewnymi stanami organizmu. Oprócz tego, że to miód pyszny, pomaga zwalczać:

  • kaszel i katar;
  • ból gardła;
  • problemy trawienne;
  • dezynfekowanie ran i oparzeń;
  • infekcje bakteryjne.

Składniki miodu lipowego sprzyjają regeneracji organizmu po intensywnym wysiłku, ale też w sytuacjach wycieńczenia. Rekonwalescenci chętnie sięgają po ten słodki produkt, by szybciej wrócić do zdrowia i skuteczniej przejść rehabilitację.

Nie dziwi więc, że ten naturalny miód tak często wybierany jest przez osoby świadome jego właściwości. Skorzystaj z pewnego źródła, by wybrać prawdziwy miód i cieszyć się jego smakiem i właściwościami prozdrowotnymi.

 

Scroll to Top