Co wzmacnia wzrok?

Zdrowe oczy to podstawa

Zdrowe oczy to takie, którym nie brakuje witamin, minerałów i innych składników odżywczych. Aby uniknąć ich bólu oraz innych dolegliwości: suchość, pieczenie, podrażnienie, zaczerwienienie czy łzawienie nie wystarczy dbać o nie od zewnątrz. Konieczna jest odpowiednia dieta. Krople i żele do oczu działają tylko doraźnie, żeby trwale poprawić wzrok, należy zadbać, by w diecie pojawiły się składniki niezbędne do ich prawidłowego funkcjonowania.

Niedobór witamin, minerałów i niektórych związków organicznych może mieć poważne konsekwencje dla Twojego zdrowia. Między innymi również dla wzroku. Oczy, podobnie jak silnik, z wiekiem tracą swoje właściwości.

Witaminy na oczy

Chcąc zachować zdrowy wzrok należy nie tylko regularnie badać oczy u okulisty, ale także dbać o odpowiednią podaż konkretnych witaminek w diecie. Ważne dla prawidłowego widzenia są przede wszystkim witaminy na oczy:

witamina A

Beta karoten – przekształca się w organizmie w witaminę A – zwalcza wolne rodniki, które uszkadzają wzrok. Ponadto odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu fotoreceptorów siatkówki oka, odpowiadających za widzenie w ciągu dnia i po zmroku. Jego niedobory mogą prowadzić m.in. do tzw. kurzej ślepoty lub zespołu suchego oka.

Beta karoten można znaleźć np. w produktach: podrobach, jajach, niektóre gatunki ryb, marchew, szpinaku, szczaw, pomidory, dyni, nasiona słonecznika, jarmuż, śliwki, wiśnie, brzoskwinie, mango. Nie brakuje go także w rybach, wątróbce i tłustym mleku.

witamina C

Dzięki niej następuje synteza kolagenu, który jest odpowiedzialny za trwałość naczyń krwionośnych oka. Jeśli pojawia się jej niedobór mogą nastąpić krwotoki i wylewy uszkadzające wzrok. Działanie jej polega na neutralizowaniu wolnych rodników powstających pod wpływem promieniowania słonecznego. Ponadto wzmacnia ściany naczyń krwionośnych oczu oraz reguluje proces wytwarzania filmu łzowego. Witamina C wspomaga również regenerację rogówki.

Zawiera ją: natka pietruszki, warzywa: brokuły, pietruszka, kalafior, szpinak, kapusta, czarne porzeczki, truskawki, jeżyny, maliny, borówki, winogrona, kiwi, cytrusy.

witamina E

Chroni przed utlenianiem korzystne kwasy tłuszczowe, zapewnia szczelność błon komórkowych i zwiększa wchłanialność beta karotenu. Można ją znaleźć w: migdały, słonecznik, orzechach: orzechy włoskie i laskowe, pestki dyni, olej słonecznikowy, sojowy i kukurydziany, jabłka, fasola, pomidory, szpinak, papryka czerwona i zielona, mięsie.

witamina D

Skutkiem jej niedoboru może być rozwój jaskry, zapalenia spojówek, krótkowzroczności, zwyrodnień plamki, a ponadto wysuszenie powierzchni oka.

Witaminy z grupy B

Również poprawiają stan wzroku. Poprawiają pracę komórek nerwowych, zwiększają odporność oczu na zmiany wywołane przejściem różnych chorób. Ponadto witaminy z tej grupy przeciwdziałają wysychaniu powierzchni oka, świądowi, pieczeniu oraz ogólnej nadwrażliwości oka na bodźce świetlne. Bogate są w nią: rośliny strączkowe, produkty zbożowe, mięso, mleko i przetwory mleczne, rzepa, marchew czy w kapuście.

Duży wpływ zatem mają witaminy i zbilansowana dieta na zdrowie oczu odgrywają bardzo ważną rolę!

Ważne minerały na oczu

Obok witamin, bardzo ważną rolę odgrywają minerały, a wśród nich szczególnie:

  • Cynk – kluczową rolę odgrywa cynk, ponieważ bierze on udział w wytwarzaniu rodopsyny, dzięki której rozróżniamy odcienie szarości i widzimy po zmierzchu. Jeśli w organizmie zabraknie cynku zwiększa się wówczas ryzyko degeneracji plamki żółtej,
  • Miedź – jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który zapewnia optymalne funkcjonowanie organizmu. Wraz z żelazem umożliwia organizmowi tworzenie czerwonych krwinek. Pomaga utrzymać zdrowe kości, naczynia krwionośne, nerwy i funkcje odpornościowe, a także przyczynia się do wchłaniania żelaza,
  • Selen – wpływa korzystnie na wytwarzanie limfocytów T i B oraz makrofagów, a tym samym funkcjonowanie układu odpornościowego,
  • Mangan – wywiera duży wpływ na poziom libido i sprawność seksualną, a także na płodność. Spełnia dużą rolę w produkcji tyroksyny, czyli nieaktywnej formy hormonów tarczycy. Jest również pierwiastkiem, który stanowi tarczę obronną organizmu przed wolnymi rodnikami oraz ułatwia wchłanianie i magazynowanie żelaza.

Dobrodziejstwo tłuszczy

W trosce o dobry wzrok powinniśmy sięgać po zdrowe źródła tłuszczu:

Omega-3

łagodzą objawy suchego oka, chronią przed chorobami takimi jak jaskra – obniżając ciśnienie wewnątrz-gałkowe. Produkty z wysoką zawartością kwasów omega-3 to przede wszystkim oleje pochodzenia rybnego, oleje z alg morskich oraz ryby morskie i słodkowodne: tuńczyku, makreli, szprotach, łososiu, śledziu, dorszu, sardynkach, a także owocach morza. Produkty roślinne bogate w kwasy omega-3 to również: oleje roślinne (lniany, rzepakowy, sojowy, oliwa z oliwek) oraz siemię lniane, orzechy włoskie i nasiona chia oraz zielonych warzywach.

Natomiast kwasy omega 6

Działają na wzrok podobnie jak kwasy omega-3. Można je znaleźć w produktach pochodzenia roślinnego np. w tłuszczach – oleju kukurydzianym, słonecznikowym, sojowym, rzepakowym, kokosowym, z pestek winogron. Obecne są także w sezamie, migdałach, orzechach ziemnych, pestkach dyni i słonecznika oraz awokado oraz mają go również migdały.

Należy zaznaczyć, że stosunek kwasów omega-3 do omega-6 powinien być jak najmniejszy, co oznacza, że kwasy omega-3 są w diecie ważniejsze.

Co to jest dieta na oczy?

Dieta na poprawę wzroku zalecana jest nie tylko osobom, które cierpią na dolegliwości związane z narządem wzroku. Powinni ją stosować również ludzie narażeni na szkodzenie wzroku, wynikające np. z charakteru ich pracy.

Zdrowa dieta ma istotny wpływ jakoś naszego widzenia i stan oczu. Odpowiednia dieta na wzrok może zapobiec problemom z nawilżaniem. Dieta dla oczu powinna być bogata w kwasy tłuszczowe omega, które można znaleźć w rybach tłustych np. łosoś. Ta ryba zawiera także witaminy A i D, które również poprawiają stan oczu.

Zdrowa dieta na wzrok nie zawsze wystarczy, aby cieszyć się w pełni funkcjonującymi oczami. Ważna jest odpowiednia higiena narządów wzroku, czyli np. wypijanie odpowiednich ilości wody czy częste przerwy w pracy przed komputerem. Na każde 20 minut spędzone przed komputerem należy odpoczywać 20 sekund. Nie zaleca się oglądać telewizji i używać komputera po ciemku nocą, ponieważ w ten sposób osłabiamy wzrok. Należy chronić oczy przed słońcem, ponieważ promienie słoneczne mogą uszkodzić nasz wzrok, doprowadzając do powstania zaćmy.

Suplementy diety

Wraz z upływem czasu ostrość widzenia słabnie, a niedobory wynikające z diety jedynie pogłębiają ten stan. W niektórych przypadkach nawet młodych ludzi również nie dostarczamy do organizmu niezbędnej ilości witamin i innych substancji, wpływających na działanie narządu wzroku. Przy niedoborach kluczowych witamin możemy sięgnąć po dostępne w aptekach suplementy diety, które pozwolą nam zapewnić odpowiednią podaż poszczególnych składników.

Ważne. Należy pamiętać o tym, że jakiekolwiek preparaty należy przyjmować zgodnie z zaleceniami producenta, by nie doprowadzić do hiperwitaminozy. Jeśli jednocześnie zażywamy inne leki, przed rozpoczęciem stosowania suplementu warto też skonsultować się z lekarzem.

Podsumowanie

Na funkcjonowanie oczu, a tym samym wzroku, wpływa nie tylko nasz sposób odżywiania, ale i tryb życia. Na pracy narządu wzroku i komforcie widzenia odbijać się mogą: wielogodzinna praca przy komputerze, czytanie przy złym oświetleniu, długie oglądanie telewizji, długotrwałe przebywanie w klimatyzowanych lub ogrzewanych pomieszczeniach czy niedostateczna ilość snu.

By dodatkowo zatroszczyć się o oczy, należy pamiętać przede wszystkim o ich właściwej regeneracji – tę zapewni im odpowiedni długi sen. Szybkiemu przemęczeniu możemy także zapobiegać, dbając o dobre oświetlenie podczas pracy, często mrugając przy zadaniach wymagających koncentracji wzroku i robiąc kilkuminutowe przerwy po każdej godzinie spędzonej przy komputerze. Na zmęczone oczy świetnie sprawdzą się również okłady – wystarczy namoczyć płatki kosmetyczne w ciepłej wodzie i pozostawić na zamkniętych powiekach przez około 5-10 minut.

Prawidłowe funkcjonowanie wzroku i prawidłowe widzenie ma bezpośredni wpływ na komfort naszego codziennego życia. By poprawić pracę narządu wzroku, warto zadbać o to, by witaminy korzystne dla oczu znalazły się w naszej diecie. Występują one jednak w wielu powszechnie dostępnych produktach spożywczych (szpinak, sałata, kapusta włoska, brokuły, brukselka, cukinia, dynia, kukurydza czy marchew, nie może również zabraknąć nienasyconych kwasów tłuszczowych), więc włączenie ich do jadłospisu nie powinno sprawić trudności.

Scroll to Top