Jesień to czas, gdy warto sięgnąć po sezonowe owoce i warzywa. Jesienią dieta powinna obfitować w warzywa i owoce, które wykazują działanie wzmacniające odporność naszego organizmu. To dzięki włączeniu do diety tych produktów możliwe będzie uniknięcie infekcji i przeziębienia lub złagodzenie jej przebiegu. Dodatkowo, ważne jest również dostarczanie do organizmu naturalnych antyoksydantów oraz błonnika pokarmowego, dzięki któremu unikniemy podjadania.
Jesienna dieta – na jakie produkty postawić?
Nasz organizm ma swoje potrzeby. Po obfitości warzyw i owoców, jaka panowała latem, jesienią przestawiamy się głównie na magazynowanie kalorii. Coraz chętniej sięgamy po tłuste, ciężkostrawne i często również niezdrowe dania. By uniknąć jesiennego przybrania na wadze, warto postawić na zdrową i pełnowartościową dietę, w której nie zabraknie sezonowych warzyw i owoców. Dzięki nim odżywiamy organizm, wzmacniamy naturalne siły obronne organizmu oraz poprawiamy nastrój i ogólne samopoczucie. Zmiana diety może okazać się trudna, jednak przynosi ona wiele korzyści dla naszego organizmu.
Jak skomponować jesienną dietę?
Jesienią warto szczególnie zadbać o nasze zdrowie i skupić się na wzmocnieniu odporności. Jesień to czas wzmożonej zachorowalności na wszelkiego rodzaju infekcje, dlatego tak ważne jest by należycie się przed nimi chronić. Zmiana temperatury i pogody, mniej promieni słonecznych docierających do powierzchni ziemi to dla nas duże wyzwanie. Musimy mierzyć się z tą sytuacją każdego dnia i choć nie jest to łatwe, sezonowe warzywa i owoce pomogą nam przetrwać. Podczas komponowania jesiennych posiłków, warto pamiętać o osobistych potrzebach i indywidualnych preferencjach. Jesienna dieta to również bogactwo produktów takich jak płatki jaglane czy mąka pełnoziarnista. Sprawdź również kasza jaglana przepisy.
Nie musimy jesienią specjalnej diety, jeśli nasz organizm tego nie wymaga. Pamiętajmy jednak, by włączyć do codziennego jadłospisu produkty, które przez długi czas pomogą nam zachować długotrwałe uczucie sytości oraz dostarczą ważnych witamin oraz minerałów.
Jesienne potrawy powinny zawierać produkty, które zawierają zdrowe tłuszcze oraz optymalną zawartość białka i węglowodanów. Warto mieć świadomość, że zdrowa dieta, spożywana regularnie to klucz do sukcesu. Ważny jest także aktywny tryb życia, który pomoże nam utrzymać zdrową sylwetkę, ale również pomoże wzmacniać odporność.
Dzięki właściwej diecie unikniemy jesiennego spadku formy. Jesienią warto również włączyć do swojej diety sporą ilość warzywa korzeniowych, takich jak marchew, brukiew, pietruszka, seler, rzepę czy ziemniaki. Niezwykle wartościowe są również wszelkiego rodzaju warzywa z rodziny kapustnych, takie jak kapusta biała, czerwona czy pekińska oraz włoska. Jesienią warto również do swojej diety włączyć produkty takie jak jarmuż, brukselkę, cebulę czy czosnek. Warto również pamiętać o słynnym warzywie sezonowym – z dyni przyrządzisz pyszne rozgrzewające zupy.