Bez dwóch zdań zielone koktajle warzywne są wypełnione składnikami odżywczymi, ale dodanie dodatkowego zastrzyku w postaci kilku ziół i przypraw jest w stanie jeszcze bardziej wzmocnić ich dobroczynne działanie na nasz organizm. No i pobudzić nasze kubki smakowe.
Kardamon
Kardamon to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych przypraw.
Świetnie komponuje się z cynamonem, imbirem, gałką muszkatołową i goździkami. Powszechnie stosowany jest w leczeniu dolegliwości trawiennych, takich jak wzdęcia, zaparcia i niestrawność. Jednak wyjątkową cechą tej przyprawy jest to, że świetnie nadaje się również do zmniejszania stresu psychicznego.
Możesz użyć kardamonu w smoothie dodając go do blendera z jogurtem kokosowym, mlekiem kokosowym, kilkoma jagodami i odrobiną mielonego lnu, aby uzyskać poprawiający trawienie napój.
Kurkuma
Kurkuma ma tak wiele zalet, że pewnie trzeba by napisać o niej oddzielny artykuł, ale w skrócie:
- po pierwsze, kurkuma jest świetnym przeciwutleniaczem
- pomaga w normalizacji poziomu cholesterolu i cukru we krwi oraz obniżeniu wysokiego ciśnienia krwi
Dodanie kurkumy do codziennego koktajlu to świetny sposób na regularne spożywanie tego korzystnego zioła. Kurkuma ma wyraźny smak, więc zacznij od niewielkich ilości.
Pietruszka
Bogata w składniki odżywcze, takie jak:
- witamina K
- witamina A
- witamina C
- kwas foliowy
- potas
Świetnie sprawdza się przy problemach trawiennych, takich jak wzdęcia, zaparcia i gazy. A no i zapomniałem wspomnieć, że odświeża również oddech. Możesz zarówno używać świeżych liści [jedna garść w zupełności wystarczy] albo sproszkowanej pietruszki.
Imbir
Dodanie odrobiny imbiru do koktajlu poprawia trawienie i wspomaga wchłanianie składników odżywczych. Jest to szczególnie pomocne w przypadku takich problemów. jak: gazy, wzdęcia i zaparcia.
Wspaniale sprawdza się w miesiącach jesienno-zimowych – rozgrzewa nasz organizm poprzez zwiększenia krążenia krwi i pobudzenie. Łyżka sproszkowanego imbiru w zupełności wystarczy. Świetnie komponuje się z jabłkiem, ogórkiem, jarmużem, cytryną.
Cynamon
Cynamon wzmacnia nasz układ odpornościowy i dodatkowo ma bardzo energetyzujący wpływ na umysł, co przydaje się w trakcie nauki.
Kolendra
Jeśli chcesz dodać orzeźwiający cytrusowy smak do swojego zielonego smoothie, to kolendra będzie w sam raz. Zioło to jest znane z wielu składników odżywczych [witamina A, K, kwas foliowy, potas], ale jej największą zaletą jest zdolność do wiązania się z toksycznymi metalami ciężkimi i usuwania ich z naszego ciała jest tym – działa detoksykująco.
Bazylia
Bazylia ma przyjemny smak. Wspomaga ona nasze nerki, dzięki temu dużo łatwiej usuwają one produkty przemiany materii i toksyny z naszego krwiobiegu. Najlepsze jest to, że bazylia jest niesamowicie łatwa w uprawie w domowych warunkach. Wystarczy zasadzić ją w doniczce i postawić na nasłonecznionym blacie kuchennym.
Wskazówki dotyczące przygotowywania smoothie:
- jeśli masz możliwość i możesz to używaj całych przypraw, zapewniają one najlepszy smak, jeśli nie to kup zmielone przyprawy ze sklepu
- postaraj się dodać trochę tłuszczu w postaci awokado, mleka kokosowego, łyżki masła orzechowego
- najlepiej używać mrożonych owoców i warzyw – dzięki temu uzyskujesz chłodniejsze, gładsze smoothie