6 pomysłów na zdrowe przekąski dla dzieci

Sezon jesienno-zimowy to dla wielu rodziców prawdziwe wyzwanie, jeśli chodzi o przyrządzanie zdrowych i smacznych posiłków dla swoich wybrednych pociech. Brak lub ograniczona ilość świeżych warzyw i owoców sprawia, że trudno jest wyeliminować z diety dziecka produkty przetworzone. Postanowiliśmy przygotować kilka sprawdzonych pomysłów na przekąski dla dziecka, które idealnie sprawdzą się jako sposób na mały głód pomiędzy posiłkami.

Frytki z warzyw – zdrowy zamiennik

Choć frytki zwykle nie kojarzą się ze wartościowym posiłkiem, to możemy je przyrządzić w taki sposób, aby były zarówno smaczne, jak i zdrowe. Frytki ziemniaczane uwielbia każde dziecko, ale możemy je zrobić również z innych warzyw, na przykład marchewki czy selera. Wystarczy pokroić je w słupki, obtoczyć w oliwie i suszonych ziołach, a następnie upiec w piekarniku na blasze wyłożonej papierem. Takie warzywne, kolorowe frytki z pewnością zyskają aprobatę niejednego malucha.

Aby nieco uatrakcyjnić tę przekąskę, warto przygotować do niej smaczny dip na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem musztardy lub przecieru pomidorowego, oczywiście odpowiednio go przyprawiając.

Placuszki z cukinii – idealne na drugie śniadanie

Zdrowe przekąski dla dzieci możemy przyrządzić również w formie smażonej. W tej roli doskonale sprawdzi się cukinia, która jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Przygotowane z niej placuszki mogą być w wersji na słono lub na słodko, w zależności od preferencji smakowych naszych pociech. Tego rodzaju przekąskę przyrządzamy z ciasta naleśnikowego, do którego dodajemy startą cukinię., a następnie smażymy na patelni kilka minut z jednej i z drugiej strony. Możemy podać je z dipem lub konfiturą.

Suszone owoce – przekąska między posiłkami

Kolejnym pomysłem na zdrową przekąskę dla dziecka są suszone owoce, które będą doskonałym zamiennikiem słodyczy. Zawierają one mnóstwo witamin i minerałów, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu dziecka. Dzieci chętnie sięgną po rodzynki, żurawinę, suszone morele, jabłka i banany. Pół garstki takiej suszonej przekąski doskonale zaspokoi głód i ochotę na coś słodkiego, dostarczając jednocześnie błonnik, który sprzyja prawidłowej pracy jelit.

Popcorn – nie tylko do filmu

To świetna alternatywa dla niezdrowych chrupków czy chipsów. Popcorn to przecież kukurydza, tyle, że prażona. Nie musimy dodawać do niego masła, a jedynie gotowy oprószyć delikatnie solą do smaku. Dzieci go uwielbiają i z pewnością chętnie zamienią niezdrowe przekąski z półek sklepowych na miskę pysznego popcornu.

Jogurt z płatkami owsianymi – pożywny podwieczorek

Jogurt naturalny to doskonałe źródło wapnia, tak potrzebnego rosnącemu organizmowi dziecka. Wystarczy dodać do niego wymoczone wcześniej w wodzie płatki owsiane, dodać kilka posiekanych migdałów i orzechów włoskich, całość posypać cynamonem i otrzymamy pyszną, zdrową przekąskę dla malucha. Taki jogurt możemy przygotować również z innymi dodatkami, na przykład z pokrojonym w kosteczkę jabłkiem czy bananem.

Batoniki bakaliowe – na mały głód

Świetnym pomysłem na przekąskę dla dziecka są również batoniki bakaliowe. Przyrządza się je w bardzo prosty sposób: wystarczy zmieszać w misce pół szklanki mąki kokosowej lub ryżowej, 1 jajko szklankę bakalii, pół szklanki płatków owsianych, dodać łyżkę miodu i ⅓ kostki masła, następnie wszystko dokładnie zmieszać i z masy uformować batoniki, które pieczemy w piekarniku ok. 20-25 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza.

Powyższe pomysły możemy dowolnie modyfikować w zależności od tego, jakie składniki posiadamy aktualnie w naszej spiżarce, a także od preferencji dziecka. Mamy nadzieję, że będą one dla was inspiracją do tworzenia własnych, zdrowych wariantów przekąsek dla maluchów.

Scroll to Top