Topinambur, czyli inaczej słonecznik bulwiasty to roślina, która do Polski przywędrowała z Ameryki Północnej, gdzie jest bardzo popularna. Okazuje się jednak, że w Polsce bez problemu można uprawiać różne odmiany topinamburu, ponieważ bulwa ta nie ma szczególnych wymagań. Warto więc podjąć to wyzwanie, bo topinambur ma wiele cennych właściwości.
Topinambur — słabo znana bulwa o wielkich właściwościach
Bulwa topinamburu może w kuchni okazać się bardzo cennym źródłem inspiracji do wielu różnorodnych dań. Topinambur sprawdza się na słono, jak i na słodko. Jest bardzo ciekawą alternatywą dla ziemniaka. Świetnie sprawdza się jako podstawa do purée i różnego rodzaju zup-kremów. Można go także upiec w piekarniku. Możliwości jest naprawdę wiele. Te jadalne bulwy warto zaś włączyć do swojego menu przede wszystkim ze względu na ich bezcenne właściwości zdrowotne. W bulwach topinamburu ukryte jest bowiem prawdziwe bogactwo witamin i minerałów.
Co daje spożywanie bulw topinamburu?
Spożywanie topinamburu jest szczególnie zalecane osobom zmagającym się z zaburzeniami gospodarki cukrowej. Ugotowany topinambur, upieczony czy przygotowany w jeszcze inny sposób ma bardzo wysoki poziom inuliny (która jest rozpuszczalną frakcją błonnika pokarmowego), co sprawia, że jego spożywanie obniża poziom cukru we krwi. Bulwa świetnie sprawia się więc w diecie osób zmagających się z cukrzycą czy insulinoopornością. W kuchni topinambur bardzo chętnie wykorzystują także osoby, którym zależy na oczyszczeniu organizmu, ponieważ warzywo to ma zdolność wiązania dużej ilości szkodliwych związków (między innymi metali ciężkich czy kwasów tłuszczowych). Ponieważ pobudza jednocześnie kurczliwość ścian jelit, powala skutecznie usuwać toksyny i oczyszczać organizm, a jednocześnie zapobiega zaparciom.
To jednak nie wszystkie argumenty, które przemawiają za tym, by się żywić bulwami topinamburu. Topinambur zawiera witaminy A, B1, B2, B6, C, E. Dostarcza szczególnie dużo cennej dla nas witaminy C i B1, zawierając jej znacznie więcej niż ziemniak. Ponadto zawiera także cenne minerały: cynk, fosfor, żelazo, potas oraz wapń.
Topinambur korzystnie wpływa na poprawę trawienia w jelicie, obniża poziom cukrów, oczyszcza organizm z toksyn i podnosi poziom cennym witamin i minerałów w organizmie. Do tego wszystkiego jest bardzo pożywny i pozwala uzupełnić dietę o cenne składniki odżywcze. Jest to bardzo cenna alternatywa dla ziemniaków, których udział w diecie w przypadku części osób powinien nie być duży. Topinambur pozwala zaś podobnym smakiem bez ryzyka podnoszenia poziomu cukru w organizmie.
Jak uprawiać słonecznik bulwiasty? Czego potrzebują bulwy topinamburu?
W Polsce najczęściej uprawiane są dwie odmiany topinamburu: Albik i Rubik. Albik to białe bulwy, które mogą przypominać maczugę, a Rubik to fioletowe bulwy o nieregularnym kształcie. Ponieważ warto jeść topinambur, warto także zapytać o możliwości jego uprawy. Topinambur należący do rodziny astrowatych, pochodzący z Ameryki Północnej nie wytwarza co prawda z naszym klimacie nasion, natomiast jego uprawę można bez problemu prowadzić dzięki rozmnażaniu bulw. Jeśli chodzi o wymagania glebowe, te nie są szczególnie wysokie. Uprawia się go właściwie w takiej samej glebie jak tradycyjne ziemniaki. Oznacza to, że właściwie w każdym regionie Polski bez większego problemu można uprawiać topinambur. O ile w sklepie jest to warzywo często drogie, o tyle samodzielna uprawa wcale nie jest tak kosztowna. Szczegółowe wskazówki, jak uprawiać topinambur, znajdziesz tutaj:https://poradnikogrodniczy.pl/sadzenie-topinamburu.php